Lån uten sikkerhet | Derfor får du avslag på lånesøknaden

For at banken skal kunne innvilge lånesøknaden din, må du være kredittverdig. Hvor god kredittverdighet du har baseres på inntekt og eksisterende lån. Dette undersøker banken for å se om du er i stand til å betjene lånet. Ofte brukes en kredittscore for å si noe om betjeningsevnen. Om du ikke betaler vil du få en dårlig score, og du blir registrert som ikke kredittverdig om du ikke har betalt utestående gjeld.

Inntekten er for lav

Selv om du har lite, eller ingen, gjeld fra før, blir også inntekten din vurdert før du kan få innvilget lån. Om du ikke har fast inntekt, og lønnen din dermed svinger fra måned til måned, kan dette være en faktor for avslag. Banken ønsker at deres låntakere er pålitelige og har en pålitelig inntekt. Derfor må du ofte levere lønnsslipper tilbake i tid, når du søker om for eksempel boliglån.

Det er sjeldent det er nødvendig å levere lønnsslipp når du søker om forbrukslån. Likevel ønsker banken forutsigbarhet. Ikke bare for sin egen del, men også for deg som skal betjene lånet. Både du og banken må være sikker på at du faktisk er i stand til å betale pengene du har lånt. Husk at det også følger renter og andre gebyrer med når du tar opp lån.

Andre grunner til avslag

Det er flere faktorer som spiller inn når du søker om lån. Om du har en betalingsanmerkning, vil du få nei med en gang. Det samme gjelder om du søker om et for høyt beløp i forhold til inntekten din. Undersøk derfor om du har betalingsanmerkninger fra tidligere. Slike anmerkninger forteller at du er en dårlig betaler, og banken vil ikke låne ut penger så lenge disse er gjeldende.

Du skal også oppfylle ulike krav hos banken før de kan innvilge penger til et usikret lån. De fleste ønsker at du er over 20 år gammel, og har en årsinntekt over en viss sum. Du må også ha bodd i Norge sammenhengende i 3 – 5 år. Er du ikke norsk statsborger, vil du heller ikke få et ja på søknaden din. Disse kravene er satt for å gi banken en viss trygghet.

Ikke norsk statsborger

Årsaken til at du må være norsk statsborger før du søker om lån i Norge, er fordi du trenger et fødselsnummer. Dette får du om du er født i Norge, eller har gyldig oppholdstillatelse i landet. Du kan altså ikke søke lån om du ikke har oppholdstillatelse. Mange banker ønsker også å se pass, eller annen ID, for å kunne bekrefte at du er den du utgir deg for å være.

Rydd opp!

Det er også en annen ting som kan hindre deg fra å få innvilget lån. Om du har en forhistorie med ubetalte regninger, så står du i fare for å ikke få lån i banken. Derfor er det viktig å ha det klart for seg hvordan akkurat din historie ser ut, før du søker om lån. Skulle det vise seg at historien din er rotete, så må du rydde opp i den!

For å hjelpe deg å rydde opp i den økonomiske historien din, er det veldig lurt å sette opp en tilbakebetalingsplan. Det vil dessuten fortelle banken at du er en seriøs person, som har gjort det du kan for å rydde opp i egen økonomi uten hjelp fra andre. Det kan også være lurt å sette opp et budsjett inkludert både inntekter og utgifter, som du skal følge for at det ikke skjer igjen.

Unngå forbrukslån

Det kan være et tips som kommer litt sent, hvis du sitter og leser dette fordi du har blitt avvist i banken. Men for deg som kanskje ikke har blitt det enda, så kan dette være et veldig godt tips. For å unngå å bli avvist i banken, bør du unngå forbrukslån. Det er noe som gjelder under enhver omstendighet, da forbrukslån er en svært dyr måte å låne penger på.

Ofte stilte spørsmål

Kan jeg søke med betalingsanmerkninger?

Du kan ikke ha betalingsanmerkninger når du søker om lån. Har du dette blir du vurdert som en dårlig betaler og ikke-kredittverdig. Har du gjeld som er ferdig betalt, vil anmerkningen bli slettet. Du kan derfor prøve å søke om lån på nytt når disse er borte fra registrene.

Hvor mye kan jeg låne?

Hvor mye du kan få i lån avgjøres av gjelden og inntekten din. Dette har ingen fasitsvar, og vurderes fra person til person. Om du får avslag på lånet kan du prøve å søke om et lavere beløp, men det er ikke alltid beløpet som er avgjørende for innvilgelse.

Hvor gammel må jeg være?

Et fåtall banker gir lån til deg som er 18 år. De fleste andre har økt aldersgrensen for å søke lån til 23 år. I denne alderen er de fleste ferdig med utdanningen sin, og har mer kontroll over økonomien. Dette er en nødvendig faktor for å betjene et lån.