Kredittkort med bonusfordeler

Her vil du få tips til hvilke bonusfordeler du kan få ved riktig bruk av et kredittkort. Premisset for at denne strategien skal lønne seg er at du betaler kredittkortregningene dine i tide. Gjør du ikke det, vil ikke denne strategien ha noe for seg. Da vil vinningen gå opp i spinningen. Derfor er det viktig at du har god oversikt over økonomien og at du følger med til enhver tid. Bruk gjerne et Excel-ark for å holde oversikt.

Ulike bonusfordeler

Det finnes i dag mange forskjellige kredittkort på det norske markedet. De store bankene har gjerne sitt eget kredittkort de tilbyr kundene sine. Forbruksbanker, store kommersielle firmaer og organisasjoner kan også tilby kundene sine kredittkort med ulike former for fordeler. Noen av fordelene som kortene innehar, kan for eksempel være lave eller ingen gebyrer eller gunstig vekslingsrate til annen valuta i utlandet. Lave renter, lang kredittfri periode før betaling eller fordelaktige bonusfordeler tilbys også. Dette er bonusfordelene vi fokuserer på i denne artikkelen.

Bonusfordelene kan grovt sagt deles inn i fire forskjellige kategorier. Drivstoffordeler, reiskortfordeler, kickbackfordeler og andre bonusfordeler. Hver kategori sier noe om hvilke fordeler kredittkortet gir deg. Det er viktig å velge et kort som gir deg fordeler innenfor riktig kategori. Har du et kort som gir deg rabatt på drivstoff uten å ha tilgang på bil får du ikke utnyttet fordelen kortet gir. Er du glad i å reise er det mye bedre å ha et reisekredittkort enn et kickbackkort i lommeboka.

  • Drivstoffkort – få rabatt på drivstoff
  • Reisekort – samle bonuspoeng du kan reise eller overnatte for
  • Kickbackkort – få tilbake penger på hvert kjøp

Bonusfordeler på drivstoff

Hovedfordelen ved å bruke et kort med fordeler knyttet til drivstoff er at du får rabatt ved tanking. Dette kan være en lur måte å spare penger på, for den som er mye på farten i egen bil eller i jobbsammenheng. Kortene gir ofte kun rabatt på kjedens egne tankstasjoner eller samarbeidene stasjoner. Det finnes dog et par unntak. Da kan du bruke kortets bonusprogram til å velge å drivstoff som rabattkategori. Da vil du få rabatt på alle drivstoffstasjoner uavhengig av kjede.

I denne kategorien finner du følgelig kredittkort fra tilbydere som Esso, Circkle K, YX, Shell og Flexivisa. Dette er hovedsakelig kort utstedt av drivstoffkjedene selv, med unntak av Flexivisa fra Santander. Kortene gir stort sett kun rabatt ved bruk på kjedens egne tankstasjoner. Kortene har også andre fordeler, i tillegg til drivstoffrabatten. Via YX Visa har du for eksempel mulighet til å velge å få 100 kroner i rabatt på strømming hver måned. Dette forutsetter at du bruker kortet som betalingskort til strømmetjenesten.

Reisekort

Kredittkort for å få bonusfordeler på reise er nok ett av bonusprogrammene folk flest benytter seg av. Her kan du i all hovedsak velge mellom to typer kort: Flybonuskort og Hotellbonuskort. Det finnes egne miljøer som legger mye arbeid i å finne best mulig måte å tjene bonuspoeng i dette segmentet. Er du interessert i å lære mer om dette og å plukke opp nyttige tips og triks.

  • Flybonuskort – tjen bonuspoeng som du senere kan bruke til å fly med. Bonuspoengene kan tjenes ved vanlig bruk i butikk, handling på nett, ved kjøp av flybilletter eller på flyselskapets egne handelsportal.
  • Hotellbonuskort – tjen opp bonuspoeng som du senere kan bruke på gratis overnattinger. Poengene kan tjenes ved å bruke kortet til dagligvarekjøp, handling på nett, kjøpe tjenester/produkter fra samarbeidspartnere eller betale for hotellbesøk.

Hotellkredittkortene gis ut av de store hotellkjedene. Her lønner det seg å velge kort på de kjedene du bor mest på. Reiser du stort sett i Norden eller Skandinavia, kan et kort hos Nordic Choice eller Thon Hotels være en god start. Reiser du mer i internasjonalt farvann, kan det være lurt å finne et kort hos for eksempel Marriott eller Hilton Hotels. Du kan fort nå hotellets høyeste bonusnivå og utnytte mulighetene dette gir. Bare bruk kortet ofte.

Flybonuskort

Vanligvis koster det ikke å ha et kredittkort hos kredittkortselskapene, men SAS har noen bonuskort med årsavgift. Her får du da en del ekstra fordeler og bonuspoeng på kjøpet. De samarbeider også med kjente American Express. De to store flybonusprogrammene i Norge tilhører SAS og Norwegian. Andre populære bonusprogram kommer fra Flyingblue, som er en samling av flere europeiske flyselskaper, samt Emirates’ bonusprogram. Hvilket kredittkort og bonusprogram du bør velge avhenger av hvor mye og hvor du flyr.

Som ved hotellbonuskortene, kan du ved å bli medlem i flyselskapenes bonusprogram samle bonuspoeng til fremtidig bruk. Du kan også stige i nivå i bonusprogrammet. De fleste programmene opererer med tre til fire ulike nivåer. Her vil du få flere og flere fordeler jo høyere opp i nivå du kommer. For å øke i nivå er du ofte nødt til å bo eller fly med selskapet flere ganger. Det skal lønne seg å være lojal ovenfor selskapet.

Kickbackfordeler ved et lån uten sikkerhet

Den tredje muligheten for å få bonusfordeler fra et kredittkort, er å benytte seg av et kredittkort med kickback. Ved kickback får du en bestemt prosent av summen du har betalt for en vare eller tjeneste tilbakebetalt. Det blir dermed en form for rabatt. Kickbackprosenten kan variere mellom alt fra 1–2 % til godt over 20 %. Kjøper du et kjøleskap til 6 000 kr på et kredittkort med en kickback på 15 % på hvitevarer, vil du få tilbake 900 kr.

Andre bonusfordeler

Det finnes også muligheter for å få andre fordeler fra et kredittkort. Disse fordelene kan for eksempel være tilgang til flyplasslounger eller tilbud rettet kun til kort brukerne eller forsikringer som er inkludert i kortet. Slik forsikringer er som oftest reiseforsikringer og ID-forsikringer. Et kort fra Santander gir deg dessuten et gratis medlemskap i Norsk Familieøkonomi. Et medlemskap her tilbyr igjen mange fordeler som gunstige forsikringstilbud, tilbud på telefoni og tv-pakker, leiebil og sparing. Du kan også få en halvtime gratis advokathjelp.

  • Bestem deg for hvilken bonusfordel du vil ha
  • Bestill ett eller flere kredittkort
  • Bruk kredittkortet til all betaling om mulig
  • Samle på deg rabatter, bonus og kickback

Oppsummering

Det finnes flere ulike former for bonusfordeler du kan motta ved å ha og bruke et kredittkort. Er du systematisk og har god oversikt over din bruk av penger, kan du oppnå gode fordeler. Fordelene kan komme i form av rabatt på drivstoff, bonuspoeng til fly/hotell, eller kickback. Det kan være lurt å velge en kategori for å maksimere bonusfordelen fullt ut. Det kan også lønne seg å ha flere kredittkort for å utnytte bonusinntjeningen sin maksimalt.