Gode råd for nedbetaling av forbrukslån

Om du har forbrukslån er dette en dyr gjeld å ha. Denne type gjeld har ofte svært høy rente og kan ende med å koste mer enn det smaker. Derfor vil det lønne seg å nedbetale forbrukslån så raskt som mulig.

Hva er et forbrukslån?

Kort forklart er et forbrukslån all usikret gjeld. Det vil si at du ikke har gitt banken pant i eiendeler da du tok opp lånet. Dermed har du heller ikke hatt noen krav til hva pengene skulle gå til.

Forbrukslån kan være et faktisk lån du har tatt opp, benyttet kreditt på kredittkortet ditt eller en handlekonto du har hos en bedrift. Det er generelt få krav for å få innvilget et forbrukslån. Derfor er det mange som sitter med usikret gjeld.

  • Forbrukslån kan ha rente fra 10–30 %
  • Kredittkort har ofte høyest rente
  • Lån opptil rundt 500 000 kroner
  • Nedbetalingstid maksimalt fem år
  • Ingen krav til sikkerhet eller bruksområde

Nedbetal forbrukslån raskere

Om situasjonen din har endret seg siden du tok opp lån, er det ikke sikkert at opprinnelig nedbetalingsplan passer deg lenger. Det kan være at du for eksempel har økt inntekten din siden den gang eller kanskje du har fått færre faste kostnader. Uansett årsak, vil det lønne seg å lage en ny nedbetalingsplan for gjelden din.

Lag budsjett

Ved å lage et budsjett kan du finne ut hvor store avdrag du kan håndtere. Ta med alt av faste og variable kostnader når du budsjetterer. Ikke glem å ta høyde for høytider, sesongbetonte kostnader og en buffer til uforutsette ting. På den måten sikrer du at du ikke må ta opp ny gjeld. Det hjelper lite å nedbetale mer på lånet, om det resulterer i at du ikke kan betjene kostnadene.

Når du har laget et realistisk budsjett har du god oversikt over økonomien din. Se hva du har til overs hver måned når alt er betalt. Dette overskuddet bør du bruke til å nedbetale ekstra på lånet ditt. Selv om det er fristende å spare, vil det være mer lønnsomt å kvitte seg med gjeld først.

Betale mer i avdrag

Når du vet hvor mye du kan betale ekstra, har du flere muligheter. Enten kan du konsekvent nedbetale mer hver måned eller så kan du gjøre det enkelt og greit ved å endre beløpet du betaler inn. Beløpet du betaler ekstra går uavkortet til å betale ned på lånet.

Noen banker forlenger nedbetalingstiden når du betaler inn ekstra. I utgangspunktet er ikke det et problem for deg om du skal betale mer hver måned. Lånet vil jo synke raskere enn planlagt uansett. Det er allikevel lurt å være oppmerksom på det. Om nedbetalingen forlenges kan du få en enda lavere faktura neste måned. Pass på at du i så fall tar høyde for det i budsjettet ditt.

Refinansiere

Den andre muligheten du har er å refinansiere forbrukslånet ditt. Først og fremst får du en fast nedbetalingsplan å forholde deg til. Denne er da basert på det nye beløpet du kan betale hver måned. Da er det kanskje enklere å faktisk benytte overskuddet til å nedbetale gjelden din. I tillegg kan du oppnå bedre lånevilkår. Mange opplever en bedre rente når de refinansierer.
Bare pass på at du ikke går i fella og øker nedbetalingstiden din. Da blir du likevel ikke gjeldfri raskere. Ikke gå inn i en avtale med samme eller lengre nedbetalingstid enn du har på din opprinnelige gjeld.

Oppsummering – raskere nedbetaling av forbrukslån

Om du har rom for å nedbetale forbrukslånet ditt raskere vil det alltid lønne seg. Du vil sjeldent tjene mer på å spare enn det du betaler for gjelden din. Ikke glem at å bli gjeldfri gir en helt annen økonomisk situasjon.